Двете мултиезични книги – поезия и есеистика, от тазгодишното Пето издание

...
Двете мултиезични книги – поезия и есеистика, от тазгодишното Пето издание
Коментари Харесай

Безплатни мултиезични книги на „Орфей – Пловдив“ 2022

Двете мултиезични книги – лирика и есеистика, от тазгодишното Пето издание на Международния фестивал на поезията „ Орфей – Пловдив “ 2022, излязоха от щемпел и ще бъдат раздавани гратис по време на откриващата гала на 12 май от 18 часа в Малката базилика на Пловдив.

Първата от книгите показва поезията на 11 създатели от 10 страни – на роден език и в преводи на български и на британски. Втората съдържа есета на участници във фестивала на тематика „ Фигурата на Орфей – сред мита и мига “ – и също показва творбите на британски и на български.

Откриването на Петия „ Орфей – Пловдив “ 2022 е на 12 май с показване на гостите и поетическо четене на роден език и в превод на български.

Втората вечер – 13 май, отново от 18 часа, в Малката базилика е церемониято по награждаването на тазгодишните лауреати на фестивала.

Наградите тази година са:

Голямата премия „ Орфей “ – за изключителни постижения в поезията;

Награда „ Орфей “ – за изцяло представяне;

Награда „ Лирата на Орфей “ – за най-хубаво стихотворение от четенията;

Награда „ Евридика “ – за най-хубаво любовно стихотворение;

Награда „ По следите на Орфей “ – за най-хубаво есе от писателския конгрес.

Писателският конгрес, в който участници във фестивала ще дискутират с възпитаници и студенти фигурата на Орфей и изкуството на поезията, ще се организира на 13 май от 10.30 ч. също в Малката базилика.

Участници в Петото издание на Международния поетически фестивал „ Орфей – Пловдив “ 2022 са поетите Атаол Бехрамоглу /Турция/, Хосе Барионуево /Испания/, Шота Яташвили /Грузия/, Джузепе Наполитано /Италия/, Пуджа Пиямвада /Индия/, Вячеслав Куприянов /Русия/, Нева Лукич /Хърватия/, Даниела Андоновска Трайковска и Борче Панов /Северна Македония/, и българите Гергана Златкова и Тильо Тилев. Техните произведения на роден език и в превод на британски и на български може да четете на уеб страницата на фестивала.

МФП „ Орфей – Пловдив “ 2022 е план на фондация „ Пловдив ЛИТ “, подсилен от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР